Paris

Paris-France
Turnul Eiffel

Paris este capitala Franţei şi cel mai mare oraş al acestei ţări. Orașul este traversat de fluviul Sena, în nordul Franței, în mijlocul regiunii Île-de-France. Parisul este astăzi unul dintre cele mai mari centre economice și culturale din lume. Orașul în limitele sale administrative (cele 20 de arondismente) este în mare parte neschimbat din anul 1860, având o populație de 2.211.297 locuitori, iar zona metropolitană Paris are o populație de 12.089.098 locuitori. Este una dintre cele mai populate zone metropolitane din Europa. Parisul a fost unul dintre cele mai mari orașe ale lumii occidentale pentru aproape 1000 de ani, înainte de secolul al XIX-lea și cel mai mare oraș din lume între secolele XVI-XIX.

Paris Colaj
Colaj Paris

Cu aproximativ 17 milioane de turiști străini anual Parisul este cel mai vizitat oraș din lume. Parisul și regiunea sa conțin 3.800 de monumente istorice și patru Locuri din Patrimoniul Mondial UNESCO.

This slideshow requires JavaScript.

Numele Paris derivă de la primii săi locuitori, tribul galic cunoscut ca Parisii. Orașul era denumit Lutetia (Lutetia Parisiorum, „Lutetia Parisii-lor”), în perioada romană între secolul I și al VI-lea, dar în timpul domniei lui Iulian Apostatul (360-363) numele orașului a fost schimbat în Paris. Parisio, cuvântul din care se trage denumirea tribului galic înseamnă „oameni muncitori” sau „meșteșugari”.

Parisul are multe porecle, cea mai cunoscută fiind „La Ville-Lumière („Orașul Luminilor”), nume care se datorează în primul rând faimei orașului pentru faptul că era un centru de educație și al ideilor în epoca iluminismului și mai târziu datorită adoptării iluminatului stradal.

Paris Orasul Luminilor
Paris: „Orașul Luminilor”

Locuri în Paris

Monumente și clădiri

Turnul Eiffel este o construcție faimoasă pe schelet de oțel din Paris ce măsoară 324 m înălțime. Turnul a devenit simbolul Franței cel mai răspândit la nivel mondial. A fost conceput de către Émile Nouguier, Maurice Koechlin și Stephen Sauvestre, angajați la Eiffel și Co. Gustave Eiffel, inițial reticent cu privire la proiect, a devenit ulterior un mare susținător al său și a cumpărat brevetul. Turnul, care poartă numele său, este una dintre principalele destinații turistice ale Parisului și lumii, cu mai mult de 5,5 milioane de vizitatori anual. A fost inaugurat la 31 martie 1889 și deschis pentru public la 6 mai. 300 de muncitori au unit 18.038 de piese de oțel, folosind două milioane jumătate de nituri. Lifturile originale funcționau cu ajutorul unui sistem hidraulic, lifturile actuale sunt electrice. La început, Eiffel a primit permisiunea de a lăsa monumentul în viață timp de 20 de ani, dar ținând cont că oferea o serie de beneficii în domeniul comunicațiilor, s-a renunțat la demontarea sa.Turnul are 3 nivele: accesul publicului la primul și al doilea nivel se poate face atât pe scări, cât și cu liftul, în schimb accesul la ultimul nivel se face exclusiv cu liftul.Clădirea, unde lucrează 500 de persoane, este deschisă publicului pe tot parcursul anului. Turnul Eiffel este înscris ca monument istoric din 24 iunie 1964 și face parte din patrimoniul mondial UNESCO din 1991, împreună cu alte monumente pariziene.

Turnul Eiffel
Turnul Eiffel

Arcul de Triumf este un monument situat în Paris, în Place de l’Étoile, la extremitatea vestică a bulevardului Champs-Élysées. Se află pe o esplanadă circulară cu un diametru de 120 m, la intersecția a douăzeci bulevarde, cum ar fi Kléber, Grande Armée, Wagram și Champs-Élysées. Își are originea într-un discurs pronunțat de Napoleon Bonaparte după bătălia de la Austerlitz, pe 2 decembrie 1805: „Va veți întoarce acasă sub arcuri de triumf.” Un decret adoptat pe 18 februarie 1806 a lansat lucrările, finanțate prin contribuțiile ale Grande Armée. Piatra de temelie s-a pus pe 18 august 1806, ziua de naștere a lui Napoleon. Lucrările s-au suspendat după căderea Primului Imperiu în 1815, apoi s-au reluat sub conducerea lui Jean-Nicolas Huyot în 1826, în timpul domniei lui Ludovic al XVIII-lea. Huyot a realizat antablamentul, bolta ogivală pentru a susține dalajul superior, și bolta cu casete a arcului principal. Construirea s-a terminat în 1836 dub îndrumarea arhitectului Guillaume-Abel Blouet. Arcul a fost inaugurat pe 29 iulie 1836 pentru a sărbători cea de-a VI-a aniversare a „Revoluției din iulie”, care a adus la putere Monarhia din Iulie.

Hôtel des Invalides este un complex de clădiri în arondismentul 7 din Paris, care cuprinde muzee și monumente legate de istoria militară a Franței, precum și un spital și un azil pentru veteranii de război (acesta fiind scopul inițial al complexului). Complexul a fost denumit “Hôpital des invalides”, de unde și numele actual. Unii dintre eroii Franței (inclusiv Napoleon Bonaparte) sunt înmormântați aici. Les Invalides a fost construit la ordinul Ludovic al XIV-lea între anii 1670 – 1676. Ulterior au mai fost adăugate clădiri, printre care și Biserica Domului.

Domul Invalizilor
Hotel Des Invalides (Domul Invalizilor)

Conciergerie sau Palatul Orașului este primul palat regal din Paris, apoi transformat într-o închisoare. Se află în arondismentul 1, pe Île de la Cité (Insula Orașului), în apropierea a Palatului Justiției și a Sainte-Chapelle.

Conciergerie
Conciergerie

Istoria palatului nu este foarte bine cunoscută înainte de secolul al XI-lea. Capul Insulei Orașului a adăpostit niște clădiri romane, probabil militare. Ar fi fost locul unde Iulian Apostatul a fost proclamat împărat roman de trupele sale. În secolul al VI-lea s-a construit în acest loc palatul lui Clovis I, primul rege al francilor. Cinci secole mai târziu, Hugo Capet a stabilit acolo consiliul său și administrația sa. Robert al II-lea, Ludovic al VI-lea, Ludovic al VII-lea și Filip al II-lea August au efectuat transformări mari la rândul lor. Acum nu mai există nimic anterior lui Ludovic al IX-lea, care a construit Sainte-Chapelle și a extins clădirile palatului spre sud. Filip al IV-lea cel Frumos a continuat lucrările și a instalat Parlamentul din Paris în aceste loc. În anul 1360, în urma răscoalelor provocate de starostele neguțătorilor, Étienne Marcel, Filip al V-lea Lunganul a părăsit Palatul Orașului pentru Palatul Saint-Pol (acum demolat total). Primul i-a fost încredințat unui „concierge” (intendent). Astfel a fost cunoscut Palatul Orașului sub numele „Conciergerie”. Totuși, palatul a rămas sediul administrației judiciare. Ca atare, includea o închisoare, care a adăpostit prizonieri importanți, ca de exemplu François Ravaillac, asasinul lui Henric al IV-lea. După un incendiu, clădirea a fost modernizată de Ludovic al XVI-lea în 1776. Conciergerie a fost clasificată ca monument istoric în 1914. În prezent palatul este deschis publicului.

Opera Garnier este privită ca una din piesele de valoare arhitecturală deosebită ale vremii sale. Clădirea construită în stilul eclectic, este al treisprezecelea teatru care găzduiește Opera din Paris, de la fondarea sa de către Ludovic al XIV-lea în 1669. Palatul Garnier a fost construit la ordinul lui Napoleon al III-lea, ca parte a unui plan de mare anvergură de modernizare urbanistică, realizat de către Baronul Haussmann. Proiectul a avut parte de o competiție, câștigată de Charles Garnier, un arhitect de 35 ani, pe atunci necunoscut. El va continua să activeze în acest domeniu prin construcția Opéra Garnier de Monte-Carlo în Monaco.

Opera Garnier
Opera Garnier

 

Catedrala Notre-Dame din Paris  este un monument al arhitecturii gotice timpurii din Franța, sediu al Arhiepiscopiei Parisului. Catedrala se află pe Île de la Cité, în centrul Parisului. Construcția a început în anul 1163, pe locul unui lăcaș de cult dedicat sfântului diacon Ștefan. În 1182, episcopul Maurice de Sully a sfințit altarul, dar construcția catedralei a durat din 1163 până în 1345. Cu toate că desenele inițiale și strana evocau încă stilul romanic, aici s-au aplicat pentru prima oară soluții arhitecturale specifice stilului gotic. În timpul Iacobinilor (1793-1794), catedrala a fost profanată devenind Templu al Rațiunii și loc unde erau citite și dezbătute operele iluminiștilor în timp ce era venerată Ființa Supremă. Catedrala a redevenit catolică în urma concordatului lui Napoleon I cu Papa Pius al VII-lea din 1801, Napoleon fiind încoronat aici împărat al Franței pe data de 1 decembrie 1804. Notre-Dame este considerată cea mai întunecată catedrală dintre marile catedrale gotice, dar, pe bună dreptate, lumina care se filtrează prin rozetele colorate conferă sentimente mistice în penumbra severă.

Notre Dame 1
Catedrala Notre Dame

Catedrala Notre Dame din Paris este vizitată de circa 13 milioane de persoane anual, ceea ce înseamnă o medie zilnică de 30.000 de oameni. În zilele cu afluența ridicată, pricinuită de sărbători sau evenimente importante, se poate ajunge chiar și la 50.000 de oameni. Vorbind despre vitralii, trebuie să amintim de cele trei roze ale catedralei, care reprezintă una din marile opere de artă ale creștinătății. Roza de sud, numită și La Rose du Midi, este un dar din partea regelui Ludovic al IX-lea al Franței și este consacrată Noului Testament.

Notre Dame 2
Catedrala Notre Dame Faţada

Sorbona este cea mai renumită universitate din Franţa și una dintre cele mai cunoscute universități din lume. Situată în centrul istoric al capitalei Franței, Sorbona poartă numele colegiului fondat în 1257 de către Robert de Sorbon în cadrul Universității din Paris.

Sorbona
Sorbona

Statuia Libertății din Paris este replica statuii cu același nume din New York, dăruită americanilor de Franța. Replica, care are înălțimea de 11,50 m, este amplasată la capătul din aval al insulei Île des Cygnes de pe Sena, la nivelul podului Grenelle, în apropiere de locul unde se găsea atelierul sculptorului Frédéric Auguste Bartholdi.

Statuia Libertatii din Paris
Statuia Libertății din Paris

Île des Cygnes este o insulă artificială, lungă de 890 m dar îngustă, de numai 11 m, care se întinde între Pont Bir-Hakeim și Pont de Grenelle.
Statuia, care a fost oferită orașului Paris de comunitatea francezilor stabiliți în SUA, pentru a comemora centenarul Revoluției franceze, a fost inaugurată în 1885, ca model din ipsos. Varianta turnată a fost terminată în 1889. Pe cărticica pe care o ține în mâna stângă sunt înscrise datele Revoluției Americane și ale celei franceze: « IV Juillet 1776 = XIV Juillet 1789 ». La inaugurarea statuii, Bartholdi și-a exprimat nemulțumirea pentru faptul că statuia, amplasată cu fața spre est, întoarce spatele Americii.
În 1937, cu ocazia Expoziției universale, statuia a fost întoarsă cu fața spre vest, ca o satisfacție postumă pentru Bartholdi. În 1990, statuia a fost restaurată și acoperită cu o patină de culoarea bronzului.

Panthéon-ul  este o clădire situată în arondismentul 5 din Paris, Franța. A fost construit la sfârșitul secolului al XVIII-lea de arhitectul Jacques-Germain Soufflot ca biserică dedicată sfintei Geneveva (Sainte-Geneviève), dar în prezent este un memorial, care adăpostește rămășițele pământești ale unor personalități franceze marcante. Este un exemplu a arhitecturii neoclasiciste, cu o fațadă modelată pe cea a Panteonului din Roma. Aici sunt înmormȃntaţi Voltaire, Jean-Jacques Rousseau, Victor Hugo, Marie Curie, Pierre Curie, Antoine de Saint-Exupéry şi Alexandre Dumas.

Panthéon Paris
Panthéonul din Paris

La Sainte-Chapelle  este o capelă care a fost construită pe  la cererea Sfântului Ludovic (Ludovic al IX-lea), pentru a adăposti Cununa de Spini, un fragment al Sfintei Cruci, precum și alte diverse relicve ale Patimilor pe care le achiziționase. O capelă sfântă este termenul prin care este denumită o capelă care are un eșantion din coroana de spini a lui Isus Hristos. Capela Sfântă de la Paris este cea mai cunoscută dintre acestea. Împreună cu la Conciergerie, Capela Sfântă este unul dintre vechile vestigii ale palatului regal din Île de la Cité care se întindea pe locul unde se află acum Palatul Justiției din Paris. În medie, 800.000 de vizitatori, de peste 40 de naționalități diferite, pășesc în fiecare an în acest monument gotic.

Sfanta Capela
La Sainte-Chapelle

Biserica Madeleine (Église de la Madeleine) este o biserică romano-catolică aflată în centrul arondismentul al 8-lea al Parisului, în apropierea Place de la Concorde și Place Vendôme. Este un monument în stil neoclasic dedicat personajului biblic Maria Magdalena. Construcția sa s-a întins pe parcursul a 85 de ani, mai ales din cauza turbulențelor politice de la sfârșitul veacului al XVIII-lea și începutul veacului următor. În decursul timpului edificiul a avut mai multe destinații, fiind pe rând templu pentru glorificarea Marii Armate a lui Napoleon, din 1806, mai apoi gară din 1837 (prima din Paris), iar abia în 1845 primește destinația actuală de biserică romano-catolică.  Poarta de bronz la intrarea în biserică este decorată cu mai multe basoreliefuri, reprezentând unele din cele zece porunci ale Decalogului. Pe frontonul fațadei vestice este reprezentată scena biblică cu “Judecata de Apoi”, având pe Isus în centru.

Eglise de la Madeleine
Église de la Madeleine
Muzee

Muzeul Luvru este cel mai mare muzeu de istorie și artă din Franța (după suprafață, 210.000 m2 dintre care 60.600 m2 destinați expozițiilor) și unul dintre cele mai importante muzee din lume. Este situat în centrul capitalei franceze, Paris, între malul drept al Senei și strada Rivoli, în primul arondisment, într-o clădire istorică, fost palat regal, Palatul Luvru.

Louvre 2
Muzeul “Louvre”

Exponatele de artă franțuzești acoperă o largă parte din istoria Franței, de la Dinastia Capețienilor până în prezent. Muzeu cu caracter universal, Luvrul posedă opere de artă din epoci diferite ale civilizației, din Antichitate până la 1848, și acoperă o arie geo-culturală întinsă, de la Europa occidentală, Grecia, Egipt până la Orientul Apropiat. Operele prezente la Luvru au o mare varietate, de la picturi, sculpturi, desene până la ceramică, obiecte arheologice sau alte obiecte de artă. Printre piesele cele mai celebre prezente la Luvru se numără: Codul lui Hammurabi, Venus din Milo, Gioconda de Leonardo da Vinci și Libertatea conducând poporul de Eugène Delacroix. Luvrul este de asemenea unul dintre cele mai vizitate muzee din lume, cu aproximativ 8,5 milioane de vizitatori în 2008.

Louvre 1
Piramida “Louvre”

Musée d’Orsay este un muzeu, situat pe malul stâng al Senei, în arondismentul 7. A fost inaugurat în 1986, fiind amenajat în clădirea Gării d’Orsay, care a fost reconfigurată între anii 1983-1986, pentru a putea găzdui muzeul. Colecțiile Muzeului d’Orsay constau în principal în opere din perioada 1848-1914, de artă plastică și sculptură, însă acesta prezintă și opere de artă decorativă, fotografie și arhitectură.

Musée-dOrsay
Muzeul D’Orsay

 Centrul Național de Artă și Cultură Georges-Pompidoueste o instituție policulturală situată în cartierul Beaubourg, în arondismentul 4 din Paris, pe malul drept al Senei, între cartierele Halelor și Marais. Centrul deschis publicului în prezența președintelui Valéry Giscard d’Estaing, la 31 ianuarie 1977, a apărut la cererea lui Georges Pompidou, președinte al Franței, pentru a se crea, în inima Parisului, o instituție culturală originală, în întregime dedicată creației moderne și contemporane, în care artele plastice se învecinează cu cărțile, designul, muzica și cinematograful. Centrul Georges-Pompidou păstrează una dintre două cele mai mari colecții de artă modernă și contemporană din lume, alături de cea a Museum of Modern Art din New York. Adăpostește importante galerii de expoziții temporare, săli de spectacole și de cinema, și prima bibliotecă de lectură publică din Europa. La Centrul Pompidou, în fiecare an, se organizează expoziții temporare, dedicate unor mari personalități culturale precum: Salvador Dalí, Jackson Pollock, Andy Warhol, Max Ernst, Henri Matisse, Constantin Brâncuși, Francis Bacon și Pablo Picasso.

Centrul Georges Pompidou
Centrul Georges Pompidou

Muzeul Rodin se găseşte într-o vilă din secolul al 18-lea unde artistul a trăit şi lucrat într-o anumită perioadă a vieţii sale, într-o grădină izolată de agitaţia oraşului. Casa a fost construită iniţial pentru un fabricant de peruci dar a aparţinut de-a lungul timpului şi Bisericii Catolice, iar într-un final oraşului Paris. La intrarea în zona muzeului, ochii turiştilor sunt atraşi inevitabil de cea mai celebră operă a lui Rodin, “Gȃnditorul (Le Penseur)”, care este aşezată pe un piedestal la intrarea în grădină. “Porţile Iadului”, o altă operă celebră, precum şi alte capodopere mai puţin celebre împodobesc grădina muzeului.

Ganditorul Rodin
Gȃnditorul

Muzeul Rodin deţine în total aproximativ 6.600 de sculpturi, toate opere ale lui Rodin. Operele sunt impărţite între acest muzeu din Paris, cunoscut sub numele de “Hotel Biron”, şi “Viila des Brillants” din Meudon, o casă pe care Rodin a deţinut-o încă din 1895. Sculpturile sunt făcute din ghips, bronz, marmură, ceară, sticlă topită şi piatră. Sculpturile din bronz şi marmură sunt ţinute la locaţia din Paris, inclusiv “Sărutul”, o altă operă celebră a lui Rodin.

Muzeul Rodin
“Hotel Biron”

Muzeul Picasso este localizat în Hotelul Salé de pe strada Thorigny, în cadrul districtului Marais din Paris. Casa care găzduiește impresionanta colecție a fost construită între anii 1656 – 1659 de către Pierre Aubert, care s-a îmbogǎțit colectând Taxa pe Sare (numele clǎdirii înseamnǎ “Hotelul Sǎrat”). Arhitectul este Jean Boullier, cunoscut mai ales sub numele de Jean de Bourges, a cărui operă este considerată una dintre cele mai frumoase case istorice ale districtului. Printre cei care au trăit în această casă se numără: Ambasadorul Veneției (1671); Mareșalul de Villeroi; clǎdirea a fost proprietatea statului pe timp de război ; în 1815 a devenit școala în care a studiat Balzac. A fost apoi preluată de către stat în 1964 și transformată în monument istoric în 1968, fiind restaurată de cǎtre Bernard Vitry și Bernard Fonquernie, între anii 1974-1980. Picasso a spus odată: “Eu sunt cel mai mare colecționar Picasso din lume.” Până la moartea lui, survenită în 1973, reușise să strângă o impresionantă colecție a muncii sale de-a lungul întregii sale vieți. Muzeul Picasso include mai mult de 3000 de lucrări semnate Pablo Picasso, incluzând schițe, ceramică și pictură. Această expoziție este completată de colecția lui Picasso însuși, ce include și unele lucrări ale lui Cézanne, Degas, Rousseau, Seurat, de Chirico și Matisse. Mai sunt incluse și niște statuete iberice executate în bronz și câteva exponate de artă primitivă. Unul dintre cele mai impresionante aspecte este faptul că muzeul prezintă un număr mare de picturi pe care Picasso le-a pictat după aniversarea a 70 ani. Sunt ṣi câteva încăperi cu prezentări tematice, dar în general, muzeul urmeazǎ axa cronologicǎ a întâmplărilor, expunând lucrările începând cu tinerețea lui Picasso, și terminând cu bǎtrânețea sa. Alte exponate includ fotografii, manuscrise și bucăți din ziarele vremii.

Muzeul Picasso
Muzeul Picasso “Hotelul Sale”
Bulevarde, Parcuri și Alte Zone ale Parisului

Grădina Luxembourg  este o grădină privată deschisă publicului, situată în arondismentul 6 din Paris. A fost creată în 1612 la cererea Mariei de Medici. Sub Primul Imperiu, restaurarea grădinii a fost condusă de către arhitectul Jean-François-Thérèse Chalgrin. Grădina se întinde pe 23 de hectare, fiind însuflețită de rândurile de flori și de sculpturi. Important loc de întâlnire al parizienilor, studenților sau al celor care doresc să se plimbe, atrage de asemenea vizitatori din întreaga lume.

Gradina Luxemburg
Grădina Luxembourg

Montmartre este o veche comună franceză, inițial aparținând de departamentul Seine. A fost anexată Parisului în 1860. Colina pe care este situat Montmartre reprezintă cel mai înalt punct al Parisului (130 de metri) ; accesul la vărful său se face fie cu furnicularul, fie pe o scară de 222 de trepte. Colina Montmartre se află în nordul capitalei. Reprezintă unul din locurile cele mai frecventate de turiști.

Montmartre 1
Montmartre
Montmartre 2
Montmartre Promenada

Champs-Élysées este un bulevard important din capitala franceză Paris. Cu cinematografele, cafenelele, și magazinele sale de lux, Champs-Élysées este una dintre cele mai faimoase străzi din lume. Bulevardul pornește din Place de la Concorde spre fostul Place de l’Étoile (acum Place Charles de Gaulle), locația Arcului de Triumf, formând o parte din linia așa-numitei Axe historique. Champs-Élysées au fost la origine niște câmpuri, până în 1616 când Maria de Medici a decis să construiască o cărare în trei linii. În 1724, bulevardul a fost extins până la Place de l’Étoile.

Champs Elysees 1
Champs-Élysées

Palatul Elysee este reşedinţa oficială a Preşedintelui Republicii Franceze, aici existȃnd birourile sale. Clădirea este una foarte importantă din punct de vedere istoric, dar şi administrativ. Grădinile palatului sunt cele în care sunt organizate periodic diferite evenimente, precum Ziua Bastiliei. Între anii 1959 şi 1969, Palatul Elysee  a fost ocupat de către Charles de Gaulle, primul preşedinte al celei de-a cincea republici.

Palatul Elysee
Palatul Elysee

Place de la Concorde (Piața Concordiei) este una din cele mai mari piețe ale Parisului, cu o suprafață de 8.64 hectare. Situată în arondismentul 8, separă Palatul Bourbon (sediul Adunării Naționale) de Biserica Madeleine din Paris, iar Grădinile Tuileries de Champs-Élysées. De-a lungul pieței se află două clădiri gemene de pe ambele părți ale Rue Royale, care găzduiesc, o parte, Palatul Crillon, Palatul Plessis-Bellière (sediul al Automobile Club de France) și Palatul Coislin și, cealaltă, Palatul Marinei.

Place De La Concorde
Place De La Concorde

Montparnasse  este un cartier situat pe malul stâng al râului Sena, centrat la intersecția dintre Bulevardul Montparnasse și Bulevardul Raspail. La începutul anilor 1900, Montparnasse, cu cafenelele şi bistrourile sale bizare şi-a cȃştigat rapid reputaţia ca fiind un loc popular de întȃlnire pentru artişti şi intelectuali.

Montparnasse
Montparnasse

Obiective Turistice din Zona Metropolitană a Parisului

Disneyland Paris este o stațiune de vacanță și de recreere în Marne-la-Vallée, un oraș nou aflat în zona de est a Parisului. Disneyland Paris cuprinde două parcuri tematice, un centru comercial, districtul de mese și de divertisment și șapte hoteluri aflate în proprietatea Disney. De la deschiderea sa din 12 aprilie 1992, acesta a fost al doilea parc Disney care s-a deschis în afara Statelor Unite (după Tokyo Disney Resort) și primul care a fost deținut și operat de Disney.

Disneyland Paris
Disneyland Paris

La Défense este primul cartier european de afaceri, situat în Hauts-de-Seine, la vest de Neuilly-sur-Seine și în prelungirea axului istoric al Parisului care începe de la muzeul Luvru și continuă cu Avenue des Champs-Élysées, Arcul de Triumf, până la Pont de Neuilly și Grande Arche de la Défense. La Défense este în cea mai mare parte format din clădiri înalte, constând în principal din birouri (aproximativ 3 milioane de metri patrati). La Défense este, cu toate acestea, un cartier mixt: are 600.000 mp de locuințe și deschiderea mall-ului Quatre-Temps în 1981 l-a transformat într-un centru comercial important din regiunea Île-de-France.

La Defense
La Défense

Palatul Versailles este un castel regal construit la Versailles, în Franța. A fost reședința regilor Franței : Ludovic al XIV-lea , Ludovic al XV-lea și Ludovic al XVI-lea. Acest castel se înscrie printre cele mai remarcabile monumente din Franța, nu numai prin frumusețe, ci și prin prisma evenimentelor : devine reședință regală permanentă începând cu anul 1682, când regele Ludovic al XIV-lea a mutat curtea de la Paris, până în 1789, când familia regală a fost forțată să se întoarcă în capitală, cu excepția a câțiva ani din timpul Regenței. Castelul Versailles reprezintă un simbol al monarhiei absolute adoptat de către Ludovic al XIV-lea. În acest castel, în Galeria Oglinzilor, a fost semnat Tratatul de la Versailles. În 1837 palatul a devenit primul muzeu de istorie al Franței.

Palatul Versailles
Palatul Versailles

Restaurante, Hoteluri şi Viaţa De Noapte

Moulin Rouge este un cabaret construit în 1889 de Joseph Oller. Este cel mai cunoscut pentru renașterea modernă a dansului can-can.

Moulin Rouge
Moulin Rouge

Cluburi recomandate: Lido, Batofar, Paradis, Showcase.

Restaurante recomandate: Bouillon Chartier, Le MarquisLe Bistrot d’Andre,Chez GladinesPolidor,Chez Papa, Chez Germaine.

Hoteluri recomandate: Hotel Tim Berthier XVIIHotel Alize GrenelleHotel Concorde MontparnasseHotel Apollo OperaHotel Ibis La Vilette, Best Western.

Link-uri Utile

 Ambasada Romȃnă

Paris

Paris Booking

The Paris Pass

Paris Vacanta Placuta
Paris