Moscova

Moscova
Moscova

Moscova este capitala Rusiei, un oraș cu 11,5 milioane locuitori, aflat pe râul Moscova, și cu o suprafață de 878,7 km². Este orașul cu cea mai numeroasă populație din Rusia și cel mai populat subiect federal al Rusiei. Este un centru politic major, economic, cultural, științific, religios, financiar, educațional și de transport al Rusiei și al întregului continent. Moscova este orașul cel mai nordic cu o populație care depășește 10 milioane de locuitori, orașul cu cel mai mare număr de locuitori din Europa și al șaselea din lume. Conform listei miliardarilor întocmită de revista Forbes, Moscova avea în 2011 79 de miliardari, detronând astfel New York-ul și devenind orașul cu cel mai mare număr de miliardari. În decursul istoriei orașul a servit drept capitală unei succesiuni de state, de la medievalul Cnezat al Moscovei și urmașul său, Țaratul Rusiei, și până la Uniunea Sovietică. Moscova este gazda Kremlinului, o fortăreață străveche care este astăzi sediul Președinției Rusiei și al ramurii executive a guvernului Rusiei. Kremlinul este, de asemenea, și unul din cele câteva locuri din Patrimoniul Mondial pe care le găzduiește orașul. Ambele camere ale parlamentului rus (Duma de Stat și Sovietul Federației Ruse) funcționează și ele în Moscova. Orașul este deservit de o rețea de transport extinsă, care include patru aeroporturi internaționale, nouă terminale feroviare și una din cele mai adânc construite instalații de metrou din lume, Metroul din Moscova, al doilea doar după cel din Tokyo în privința numărului de pasageri și recunoscut drept unul din simbolurile Moscovei datorită bogăției și varietății arhitecturale ale celor 185 de stații.

This slideshow requires JavaScript.

Locuri În Moscova

Kremlinul din Moscova  este cel mai cunoscut kremlin („citadelă rusească”). Este un complex fortificat care include palatele Kremlinului și catedralele Kremlinului, care domină Piața Roșie din Moscova. Complexul servește ca reședință oficială și ca principal loc de muncă al președintelui Federației Ruse. Locul a fost populat încă din al doilea mileniu înante de Hristos. Originile sunt o structură fortificată Viatici pe Dealul Borrovițki unde râul Neglinnaia se revarsă în râul Moscova. Slavii au ocupat în secolul al 11-lea partea de sud-vest a dealului, fapt atestat de urmele ce datează din 1090 descoperite de arheologii sovietici. Până in secolul al 14-lea locul era denumit grad (sau gorod „oraș”) al Moscovei. Orașul Kremlin a fost descoperit în 1331 și etimologia sa este disputată. Grad-ul a fost extins semnificativ de prințul Dolgoruki în 1156, distrus de mongoli în 1237 sa refăcut din temelii în 1339.

Kremlin
Kremlin

Piața Roșie  este cea mai cunoscută piață din Moscova. Piața separă Kremlinul, fosta reședință imperială, în prezent sediul președinției ruse, de zona comercială Kitay-gorod. Este locul din care pornesc, în toate direcțiile, marile străzi ale Moscovei și drumuri ale Rusiei, fiind de aceea considerată centrul Moscovei și al Rusiei. În locul Pieței Roșii erau în vechime clădiri din lemn. Acestea au fost demolate în 1493, la ordinul lui Ivan al III-lea al Rusiei, deoarece constituiau un pericol de incendiu. Zona eliberată a devenit piața centrală a Moscovei, mai târziu fiind folosită pentru ceremonii publice, proclamații, uneori și ca loc de încoronare al țarilor ruși. Numele de „Piața Roșie” provine de la cuvântul rusesc krasnaya, care înseamnă deopotrivă “roșu” și “frumos”, ultimul înțeles (un arhaism) fiind folosit pentru a desemna Catedrala sfântul Vasile de lângă, fiind apoi transferat numelui pieței.

Piața Roșie
Piața Roșie

Catedrala Sfântul Vasile Blajenîi  este situată în Piața Roșie și a fost construită în 1554. Catedrala reprezintă un lăcaș de cult ortodox, iar monumentul este un simbol al orașului și al arhitecturii ruse tradiționale. Biserica adăpostește mormântul Fericitului Vasile (sec. al 15-lea), care este patronul catedralei. Catedrala este cunoscută pentru cupolele sale caracteristice sub forma bulbilor de ceapă.La început biserica a fost construită din lemn, pe locul ei fiind construită catedrala, între 1555-1561, în timpul lui Ivan cel Groaznic.

Catedrala Sf. Vasile
Catedrala Sf. Vasile

Teatrul Bolșoi, tradus în română ar însemna „Teatrul Mare”. Este unul dintre cele mai importante teatre de prestigiu internațional din Rusia, unde se dau spectacole de operă și balet. Teatrul Bolșoi a luat ființă în anul 1776, când țarul i-a acordat prințului Peter Urusov privilegiul de a fi singurul din Moscova care să prezinte spectacole de teatru, operă și balet. Actorii de pe atunci erau iobagi ai acestui prinț. La început spectacolele au avut loc într-o casă particulară, dar începând din 1780 au avut loc în clădirea actuală a teatrului. Din cauza terenului mlăștinos din centrul Moscovei clădirea a fost construită pe stâlpi de lemn. Teatrul și-a primit numele actual în ianuarie 1825. În anul 1805 clădirea a fost distrusă de un incendiu. Un alt incendiu a distrus interiorul teatrului în 1853. Apoi a fost reconstruit într-o formă mai elegantă, care s-a păstrat până azi, proiectată de arhitectul italian Alberto Camillo Cavos (1800-1863), fiul arhitectului Catterino Cavos (1775–1840). O altă reconstrucție a devenit necesară secolul 20 – sub îndrumarea arihitectului Joseph Bové. După destrămarea URSS clădirea a decăzut iarăși. Reparațiile au început în anul 2005 și au durat 6 ani. La 28 octombrie 2011 Teatrul Bolșoi s-a redeschis cu un spectacol festiv de balet și muzică din opere, la care a cântat și Angela Gheorghiu, în limba rusă, un fragment din opera Dama de pică, de Piotr Ilici Ceaikovski. A fost de față și președintele Rusiei la acea vreme, Dmitri Medvedev.

Teatrul Bolsoi
Teatrul Bolșoi

Galeria de Stat Tretiakov este un muzeu în Moscova fondat în 1856 de colecționarul de artă Pavel Tretiakov care a cumpărat opere ale artiștilor ruși contemporani cu scopul de a crea o colecție care a crescut până la dimensiunile unui muzeu.În 1892 Tretiakov a prezentat națiunii ruse colecția sa, deja faimoasă, compusă din aproximativ 2.000 opere de artă (1.362 picturi, 526 schițe și 9 sculpturi).Fațada clădirii galeriei a fost proiectată de pictorul Victor Vasnețov în stilul specific basmelor rusești. Clădirea a fost construită în anii 1902-1904 la sud de Kremlin. În timpul secolului al XX-lea, galeria s-a extins cu mai multe clădiri învecinate, inclusiv biserica din secolul al XVII-lea Sf. Nicolae din Tolmachi.Colecția conține mai mult de 130.000 de exponate, de la Sfânta Fecioară din Vladimir și Trinitate ale lui Andrei Rubliov la monumentala Compoziție VII de Vasili Kandinski și Pătratul Negru, pictura lui Kazimir Malevici.

Galeria de Stat Tretiakov
Galeria de Stat Tretiakov

Muzeul Puşkin este o instituţie culturală importantă , nefiind fondat în onoarea lui Puşkin, cum s-ar crede din denumirea acestuia.Este un muzeu de arte frumoase , cel mai mare de acest fel din toată Europa. Muzeul datează din anul 1912 şi a fost fondat de către tatăl poetului Marina Tsvetaeva, Ivan Tsvetaeva, unul dintre milionarii oraşului. Acesta a fost proiectat de către arhitectul Roman Klein , stilul architectural fiind cel renascentist bizantin. Iniţial a purtat numele lui Alexandru al III-lea , iar din anul 1937 a primit numele de Puşkin, deoarece aici s-a sărbătorit o sută de la naşterea marelui poet rus. În interiorul muzeului putem admira colecţii impresionante de artă, printre ele găsindu-se opere de grafică şi de desen, picture şi sculpture ale unor artişti cunoscuţi , un papyrus care conţine exerciţii de matematică din acele timpuri, fotografii şi documente vechi şi multe opera de top ale unor cunoscuti artişti internaţionali,precum Vincent Van Gogh, Picasso, Gaugin sau Matisse.

Muzeul Puşkin
Muzeul Puşkin

Mausoleul lui Lenin, aflat în Piața Roșie din Moscova, este locul în care a fost depusă mumia lui Vladimir Ilici Lenin. Trupul său îmbălsămat a fost expus publicului la scurtă vreme după moartea sa din 1924. Structura monumentală din granit proiectată de Alexei Șciusev incorporează elemente din arhitectura mausoleelor antice, precum piramida în trepte sau Mausoleul lui Cirus. Pe 21 ianuarie, ziua în care a murit liderul bolșevic, guvernul sovietic a primit mai mult de 1.000 de telegrame din toată Rusia, în care se cerea ca trupul lui Lenin să nu fie îngropat ci, într-un fel sau altul, să fie conservat pentru generațiile următoare. În dimineața zilei de 22 ianuarie, profesorul Alexei Abricosov – un patolog și anatomist renumit din Rusia – a îmbălsămat trupul lui Lenin pentru a-l păstra până la ceremonia înhumării. În noaptea zilei de 23 ianuarie, arhitectul A. Șciusev a primit sarcina de a proiecta și a construi în trei zile un mormânt în care să poată intra toți cei care doreau să-și ia rămas-bun de conducătorul statului sovietic. Pe 26 ianuiarie s-a luat decizia să se plaseze mormântul în Piața Roșie, lângă Zidul Kremlinului. Până pe 27 ianuarie, Șciusev a construit un monument funerar din lemn și, la ora 16, coșciugul lui Lenin a fost adus aici. Mai mult de 100.000 de oamni au vizitat mormântul timp de o lună și jumate. Până în august 1924, Șciusev a mărit monumentul. Un alt arhitect, Konstantin Melnikov a proiectat sarcofagul.În 1929, s-a ajuns la concluzia că este posibil să se conserve trupul lui Lenin pentru o perioadă mai mare de timp. Din acest motiv s-a hotărât să se constuiască un nou mausoleu din piatră, care să-l înlocuiască pe cel din lemn. Sarcina a fost încredințată arhitecților Alexei Sciuusev, I.A.Franțuz și G.K. Iakovlev. Ei au folosit marmură, porfir, granit și andezin pentru noua construcție. În octombrie 1930, mausoleul a fost gata. În 1973, sculptorul Nikolai Tomski a proiectat un sarcofag nou.

Mausoleul lui Lenin
Mausoleul lui Lenin

Catedrala Hristos Mântuitorul  este o catedrală ortodoxă din Moscova. După înălțimea ei, de 103 m, este cea mai înaltă biserică ortodoxă din lume. A fost construită în anul 1883 și se află amplasată la vest de Kremlin pe malul stâng al râului Moscova. Sub regimul stalinist a fost distrusă în anul 1931, fiind refăcută în anul 2000.

Catedrala Hristos Mântuitorul
Catedrala Hristos Mântuitorul

Clopotul Țarului este un clopot uriaș care poate fi întâlnit în Kremlinul din Moscova. Clopotul a fost creat la cererea împărătesei Ana I a Rusiei, nepoata lui Petru cel Mare, pentru a îndeplini visul bunicului său, Alexis I.Clopotul este în prezent cel mai mare din lume , cântărind 216 tone, având înălțimea de 6,14 m și diametrul de 6,6 m. A fost construit din bronz de către meseriașii Ivan Motorin, fiul său Mihail și încă 200 de oameni în 1733–1735. Ornamentele, portretele și inscripțiile au fost făcute de către V. Kobelev, P. Galkin, P. Koktev, P. Serebriakov și P. Lukovnikov. Clopotul nu a bătut niciodata – în timpul unui incendiu în 1737, o uriașă lespede l-a spart în timp ce era încă în groapa de turnare. Șocul termic dintre foc și apa de stingere a fost fatal. În 1836, Clopotul Țarului a fost dezgropat de către arhitectul Auguste Ricard de Montferrand și a fost plasat în locul său de astăzi, lângă Turnul lui Ivan cel Mare

Clopotul Tarului
Clopotul Țarului

Catedrala Maicii Domnului Kazan, aflată în partea nord-estică a Pieţei Roşii, din Moscova, a fost construită la începutul secolului al 17-lea şi a fost dărȃmată, la ordinul lui Iosif Stalin, în anul 1936. Pe atunci, Stalin era secretar general al Comitetului Central al Partidului Comunist. Actuala catedrală a fost construită în anul 1993.

.

Catedrala Kazan
Catedrala Kazan
Link-uri Utile

Hoteluri 

Restaurante

Cluburi

• Ambasada Romȃniei

Moscova

Moscova Vacanta Placuta
Moscova